Welkom

IMG_3572

Welkom in d’ Engelenburgh, Fijnaarts meest karakteristieke pand.

Hier vindt u aristocratie en stijl in een fraai ingericht rijksmonument. Wees te gast in een ontspannen sfeer en voel u even in een andere tijd. Wij doen er alles aan uw bezoek onvergetelijk te maken.

Wilt u in stijl vergaderen, musiceren, iets met kunst of literatuur, de deuren staan voor u open. Dit alles in kleinschalige en huiselijke sfeer. Neem vrijblijvend contact met ons op (zie onder  Mogelijkheden en Contact.

Het pand
Het pand is wel gebouwd volgens de regels van het classicisme en bevat tal van symbolische elementen en verwijzingen naar het verleden. Het pand is streng symmetrisch, zowel de voor- en achtergevel als de plattegrond. Het is gebouwd volgens de “gulden snede”. De Gulden Snede is een verhouding die al twee en een half duizend jaar, sinds de Oude Grieken, een bijzondere plaats heeft in de wiskunde. Zie verder Historie.

Een viertal kamers is beschikbaar: de Voorkamer, de Eetkamer, de Zitkamer, de Trouwkamer/bibliotheek.  De ruimten meten 6 bij 4 m., 5 bij 4 m. (of deze  twee samengevoegd), 4 bij 4 m. en 7 bij 4 m.

Afhankelijk van uw wensen kunnen rond de dertig gasten worden ontvangen of 60 á 70 in de tuin. (zie hiervoor Mogelijkheden).

Parkeren kan op eigen grond. Ook in de nabije omgeving kan kosteloos worden geparkeerd.IMG_3566
Let op: het pand is slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Vanwege de hoge ligging van de begane grond en de monumentale status van het pand is dit moeilijk te verhelpen.

De naam
Het pand is d’ Engelenburgh genoemd om aan te duiden dat het een pand is met een eigen karakter, maar ook om te voorkomen dat het in de volksmond ‘de oude pastorie’ zou worden; er was immers geen ‘nieuwe pastorie’? Het idee voor deze naam, die ook verwijst naar de spirituele achtergrond van het pand, werd opgedaan in Dordrecht, waar de Engelenburgerbrug is. Maar ook in het Vaticaan is een Engelenburg te vinden.

IMG_3574Voor het pand staat een kopie van het beeld Nikè van Samothrace, ‘de Gevleugelde Victorie’.
Het originele beeld staat in het Louvre te Parijs en werd waarschijnlijk vervaardigd tussen 200 v.Chr. en 190 v.Chr. Het beeld is een meesterstuk van leven, beweging en realisme en straalt allure uit. Het stelt een gevleugelde vrouw voor, de allegorie van de overwinning, op het moment waarop deze gevleugelde Nikè neerdaalt op de voorsteven van een schip. Door de hevige wind kleeft haar kleding of zeer fijne chiton aan haar lichaam waardoor haar sierlijke vormen zichtbaar worden. Het beeld is met vleugels 3,28 meter hoog en is vervaardigd van wit marmer.Nike-Victory_of_Samothracekopie

 

 

Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2016