Cultureel jaar d’Engelenburgh begon met klassieke toppers

Zondagmiddag 24 september wisten bijna veertig mensen een plaats te bemachtigen voor het optreden van concertpianist Tobias Borsboom en topcelliste Lidy Blijdorp. Zij hadden een geweldige middag die ook nog eens een heerlijk pauzenummer bood: een high-tea in een zonovergoten tuin van d’Engelenburgh.

De eerste gasten arriveerden al een half uur vooraf. Sommigen waren van ver gekomen en namen niet het risico te laat te komen. Vanaf de eerste tot de laatste noot van de verschillende muziekstukken luisterde het publiek geboeid naar de pianovirtuoos, die inmiddels internationale prijzen in de wacht sleepte. Ook Lidy Blijdorp, die haar masterdiploma met de hoogste onderscheiding in Parijs haalde, toonde daadwerkelijk een adembenemende muzikaliteit.

wisselwerking
Het applaus tussen de muziekstukken, maar vooral na afloop, bewees dat het concert gewaardeerd werd en dat mensen niet naar het Concertgebouw hoeven voor een muziekuitvoering van hoog niveau.

Tobias zegde toe ook in de toekomst – ook al zal hij waarschijnlijk vooral voor grote zalen spelen – graag naar Fijnaart zal komen vanwege de intieme sfeer van het pand en het directe contact met het publiek. “Je merkt een wisselwerking met de mensen tijdens het spelen en dat komt ten goede aan de muziek,” constateerde hij.

 

 

 

 

 

 

 

 

kranteartikel BN/De Stem 21 sept. 2017
kranteartikel Fendert Lokaal 3 okt. 2017

over de musici
Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten. Hij 
voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Vanaf 2007 studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti.
Tobias Borsboom treedt veelvuldig op en is een graag geziene gast op velerlei podia en grote festivals.

Lidy Blijdorp is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. Opgeleid in Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011).
Lidy behaalde prijzen bij diverse concoursen, zoals de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en, met haar voormalig strijkkwartet Allegra, het Internationale Charles Hennen Concours. Onlangs ontving zij de Prix Ravel (Frankrijk).