Monumentenweekend was weer geslaagd evenement

d’Engelenburgh in Fijnaart bood tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september een keur aan bijzondere activiteiten.  De locatie als onderdeel van de Kunst & Cultuurroute Moerdijk. 

d’Engelenburgh pakte weer groots uit met drie kunstexposities, een edelsmid, een pianostemmer en diverse muziekvormen. Ook het pianoconcert door het gerenommeerde vlaamse duo Symboisis was een aanbod om niet te versmaden. En uiteraard het bijzondere pand zelf.

exposities

  • Annelies Arts in de tuin met haar beelden en werkend aan een nieuw beeld.
  • Robbin Pronk demonstreerde Spray Paint Art. Tal van zijn werken waren te bewonderen.
  • De dordtse kunstenares Wytske van de Kamp toonde schilderijen en haar bronzen beelden.
  • Een pianostemmer demonstreerde het mechaniek van de piano.
  • Edelsmid Kiona van Herwijnen exposeerde haar sieraden.

 

Het literair kwartiertje met Marcel Deelen op beide dagen viel in de smaak, luisteraars waren geboeid door de verhalen en gedichten. Sopraan Simone Tousain en gitarist Robin Ros (foto) zorgden zaterdag voor een heerlijk muzikaal uurtje en aansluitend zong de net aanwezige sopraan Jet Hogen Esch twee aria’s,  op de piano begeleid door Wim Veldhuyzen.

 

Zaterdagavond gaven de jonge pianisten Elisabeth Crommelynck en Sander Meersmans een exclusief recital. Dit Vlaamse pianoduo Symbiosis reisde muzikaal door het Europa van de 19e en 20e eeuw. Bij elk muziekwerk werd verteld over de componist en zijn drijfveer om deze muziek te schrijven. Een top-avond!

Zondagmiddag trad het Dordrechts Klarinet Ensemble op voor een belangstellende publiek in een zonovergoten tuin en dat was reuze boffen, want de zaterdag en de maandag gingen onder in nattigheid.

 

Over de kunstenaars:

De Kruislandse Annelies Arts (ter plaatse aanwezig, werkend aan een nieuw beeld) maakt organische en aaibare vormen uit steen, zoals arduin, marmer, grunstein of serpentijn. Invloeden van de belgische beeldhouwer Dodeigne zijn in haar werken te herkennen. www.vanalisa.nl

Robbin Pronk (1990) woont in

Fijnaart. In 2013 ontdekte hij Spray Paint Art, een schildertechniek waarbij gewerkt wordt met graffitispuitbussen en verschillende gereedschappen. Spray paint art werd in de jaren ’80 ontwikkeld in Mexico. Robbin heeft zijn technieken zelf moeten ontwikkelen, want er zijn weinig spraypaintartiesten.
Inmiddels stond hij op verschillende festivals, exposities, markten en gaf hij zelfs demonstraties en workshops op basisscholen en. www.robbinpronkspa.nl

Beeldend kunstenaar Wytske van de Kamp (Dordrecht, 1946) volgde haar opleiding aan de Vrije Academie te Rotterdam, geïnspireerd en begeleid door kunstenaar Jentius Hogerdijk. International Graphics, de grote Duitse kunstuitgeverij, verspreidt haar werk wereldwijd als posters, kunstdrukken en giclées, uitgevoerd door vele postermaatschappijen.
Naast schilderijen maakt ze keramische en bronzen beelden. Enkele bijzondere beelden zijn te zien. www.kamp-art.nl

De pianodeskundige volgde de vakopleiding pianostemmer/ hersteller in Antwerpen. Hij benadrukte het belang van goed onderhoud van de instrumenten. Dit verhoogt het speelplezier, verbetert de klank van het instrument en verlengt de levensduur. Onderhoud kan bestaan uit vervangen van slijtage-gevoelige onderdelen in het mechaniek zoals vilt, het soepel laten lopen van de bewegende onderdelen en het afstemmen van de bewegende onderdelen, met als doel de aanslag op de toets door de pianist optimaal te vertalen naar de aanslag op de snaar.

Edelsmid Kiona van Herwijnen verwerkt in haar zilveren sieraden vormen uit haar omgeving (architectuur, landschappen, etc.), soms in combinatie met zirkonia en andere stenen. Naast zilver werkt ze ook met materialen als brons, koper en alpaca. Ze ontwierp een serie ‘Hollandsche sieraden’. Kiona maakt ook sieraden in opdracht, waarbij de klant kan meedenken over het eindresultaat. Een sieraad gemaakt door Kiona is daarom altijd uniek. Zij geeft ook workshops edelsmeden. www.edelsmeedkunstkiona.nl

Over de musici:

Het Dordrechts Klarinet Ensemble bestaat uit liefst tien diverse klarinetten en biedt (licht)klassiek- tot amusementsmuziek en soms zelfs jazz. Het collectief is een ensemble voor gevorderde leerlingen met een gevarieerd repertoire en staat onder leiding van Sebastian Petersen. Van 1999 tot 2000 was Petersen eerste klarinettist in de musical ‘Oliver!’. Momenteel dirigeert hij vier orkesten.

Robin Ros (Hoeven) begon op zijn 16e met gitaarspelen, al ontdekte snel dat dit zijn passie was; hij oefende uren aan een stuk. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In dat jaar won hij de tweede prijs in de amateur-categorie op het Twents Gitaar Festival. Hij werd eerste tijdens het EGTA concours in de professionele en studentencategorie in 2015.
Robin geeft ook les aan zo’n 25 leerlingen in Hoeven, Oudenbosch en Geertruidenberg en hij verzorgt gitaarprojecten op basisscholen, genaamd ‘Magische snaren’. Hij is recent genomineerd voor de Cultuurprijs Halderberge.
Sinds september 2016 bespeelt hij een Ramirez 1a; d’Engelenburgh had de primeur daarvan tijdens het vorige Open Monumentenweekend. Het merk Ramirez is groot geworden door de befaamde Andres Segovia. Het 1a-model is het absolute topmodel van de bouwer. www.robinros.com

De jonge sopraan Simone Tousain (Oudenbosch) volgde sinds jonge leeftijd zanglessen. Haar repertoire kiest ze voornamelijk uit liederen uit de Renaissance.

 

Advertisement