Programma Monumentenweekend september bekend

d’Engelenburgh in Fijnaart biedt tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september een keur aan bijzondere activiteiten.  De locatie biedt een uitgebreid programma als onderdeel van de Kunst & Cultuurroute Moerdijk. 

d’Engelenburgh pakt weer groots uit met ondermeer drie kunstexposities, diverse muziekvormen en een gratis pianoconcert door een gerenommeerd vlaams duo. En uiteraard het bijzondere pand zelf. De moeite van een bezoek waard. Het rijksmonument is te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

exposities

  • Annelies Arts exposeert in de tuin met haar beelden en werkt tijdens het weekend aan een nieuw beeld.
  • Robbin Pronk demonstreert Spray Paint Art. Tal van zijn werken zijn te bewonderen.
  • De dordtse kunstenares Wytske van de Kamp toont haar bronzen beelden.
  • Jaap Boonman demonstreert het mechaniek van de piano.
  • Edelsmid Kiona van Herwijnen exposeert haar sieraden.

muziek

  • Op beide dagen vanaf 14.00 uur een literair kwartiertje met Marcel Deelen.
  • Zaterdag 15.00 uur de sopraan Simone Tousain met gitarist Robin Ros.
  • Op zaterdagavond vanaf 20.00 uur geeft het vlaamse pianoduo Symbiosis een exclusief concert.
  • Zondagmiddag tenslotte vanaf 15.00 uur een optreden van het Dordrechts Klarinet Ensemble.

Zaterdagavond om 20.00 uur is er een exclusief recital van de jonge pianisten Elisabeth Crommelynck en Sander Meersmans. Dit Vlaamse pianoduo Symbiosis neemt u mee naar het Europa van de 19e en 20e eeuw. Bij elk muziekwerk wordt verteld over de componist en zijn drijfveer om deze muziek te schrijven. De toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

het pand
Bezoekers mogen diverse gerestaureerde vertrekken bekijken. Het pand is zoveel mogelijk teruggebracht in de oude stijl waarin het in 1874 werd gebouwd. Ook de tuin met diverse zitjes is toegankelijk. Tegen kleine vergoeding wordt koffie/thee en wat lekkers verstrekt.
Let op: binnen fotograferen is niet toegestaan (het blijft een woonhuis).

 

samengevat:
zaterdag 9 september
activiteiten:
openstelling tuin, pand begane grond en deel 1e verdieping
expositie beelden Annelies Arts (tuin en tuinprieel)
expositie schilderijen Robbin Pronk (tuinhuis)
edelsmid Kiona van Herwijnen (bibliotheek 1e verdieping)
pianotechnicus Jaap Boonman(voorkamer b.g.)
concerten: sopraan Simone Tousain / gitarist Robin Ros; pianoduo Symbiosis

14.00 uur         literair kwartiertje met Marcel Deelen
15.00 uur         sopraan Simone Tousain / gitarist Robin Ros
16.00 uur         zang: sopraan Ellen Deelen / Wim Veldhuyzen (piano)
20.00 uur         pianoconcert: pianoduo Symbiosis brengt ‘Europiano’

zondag 10 september
activiteiten:
openstelling tuin, pand begane grond en deel 1e verdieping
expositie beelden Annelies Arts (tuin en tuinprieel)
expositie schilderijen Robbin Pronk (tuinhuis)
edelsmid Kiona van Herwijnen (bibliotheek 1e verdieping)
pianotechnicus Jaap Boonman(voorkamer b.g.)
concerten: Dordrechts Klarinet Ensemble (muziekkamer)

14.00 uur         literair kwartiertje met Marcel Deelen
15.00 uur         concert Dordrechts Klarinet Ensemble
16.00 uur         zang: sopraan Ellen Deelen / Wim Veldhuyzen (piano)

 

Over de kunstenaars:

De Kruislandse Annelies Arts (ter plaatse aanwezig, werkend aan een nieuw beeld) maakt organische en aaibare vormen uit steen, zoals arduin, marmer, grunstein of serpentijn. Invloeden van de belgische beeldhouwer Dodeigne zijn in haar werken te herkennen. www.vanalisa.nl

Robbin Pronk (1990) woont in Fijnaart. In 2013 ontdekte hij Spray Paint Art, een schildertechniek waarbij gewerkt wordt met graffitispuitbussen en verschillende gereedschappen. Spray paint art werd in de jaren ’80 ontwikkeld in Mexico. Robbin heeft zijn technieken zelf moeten ontwikkelen, want er zijn weinig spraypaintartiesten.
Inmiddels stond hij op verschillende festivals, exposities, markten en gaf hij zelfs demonstraties en workshops op basisscholen en. www.robbinpronkspa.nl

Beeldend kunstenaar Wytske van de Kamp (Dordrecht, 1946) volgde haar opleiding aan de Vrije Academie te Rotterdam, geïnspireerd en begeleid door kunstenaar Jentius Hogerdijk. International Graphics, de grote Duitse kunstuitgeverij, verspreidt haar werk wereldwijd als posters, kunstdrukken en giclées, uitgevoerd door vele postermaatschappijen.
Naast schilderijen maakt ze keramische en bronzen beelden. Enkele bijzondere beelden zijn te zien. www.kamp-art.nl

Jaap Boonman volgde de vakopleiding pianostemmer/ hersteller in Antwerpen. Naast het stemmen van piano of vleugel benadrukt hij het belang van goed onderhoud van de instrumenten. Dit verhoogt het speelplezier, verbetert de klank van het instrument en verlengt de levensduur.
Onderhoud kan bestaan uit vervangen van slijtage-gevoelige onderdelen in het mechaniek zoals vilt, het soepel laten lopen van de bewegende onderdelen en het afstemmen van de bewegende onderdelen, met als doel de aanslag op de toets door de pianist optimaal te vertalen naar de aanslag op de snaar. www.boonman-pianostemmer.nl

Edelsmid Kiona van Herwijnen verwerkt in haar zilveren sieraden vormen uit haar omgeving (architectuur, landschappen, etc.), soms in combinatie met zirkonia en andere stenen. Naast zilver werkt ze ook met materialen als brons, koper en alpaca. Ze ontwierp een serie ‘Hollandsche sieraden’. Kiona maakt ook sieraden in opdracht, waarbij de klant kan meedenken over het eindresultaat. Een sieraad gemaakt door Kiona is daarom altijd uniek. Zij geeft ook workshops edelsmeden. www.edelsmeedkunstkiona.nl

Over de musici:

Het Dordrechts Klarinet Ensemble bestaat uit liefst tien diverse klarinetten en biedt (licht)klassiek- tot amusementsmuziek en soms zelfs jazz. Het collectief is een ensemble voor gevorderde leerlingen met een gevarieerd repertoire en staat onder leiding van Sebastian Petersen. Van 1999 tot 2000 was Petersen eerste klarinettist in de musical ‘Oliver!’. Momenteel dirigeert hij vier orkesten.

Robin Ros (Hoeven) begon op zijn 16e met gitaarspelen, al ontdekte snel dat dit zijn passie was; hij oefende uren aan een stuk. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In dat jaar won hij de tweede prijs in de amateur-categorie op het Twents Gitaar Festival. Hij werd eerste tijdens het EGTA concours in de professionele en studentencategorie in 2015.
Robin geeft ook les aan zo’n 25 leerlingen in Hoeven, Oudenbosch en Geertruidenberg en hij verzorgt gitaarprojecten op basisscholen, genaamd ‘Magische snaren’. Hij is recent genomineerd voor de Cultuurprijs Halderberge.
Sinds september 2016 bespeelt hij een Ramirez 1a; d’Engelenburgh had de primeur daarvan tijdens het vorige Open Monumentenweekend. Het merk Ramirez is groot geworden door de befaamde Andres Segovia. Het 1a-model is het absolute topmodel van de bouwer. www.robinros.com

De jonge sopraan Simone Tousain (Oudenbosch) volgde sinds jonge leeftijd zanglessen. Haar repertoire kiest ze voornamelijk uit liederen uit de Renaissance.

 

Advertisements