‘Jazz met Pinksteren’ overdonderend succes

affiche Bram WijnandsDe Jazz-middag die zondag 24 mei in d’ Engelenburgh werd gehouden, was een geweldig succes. Bram Wijnands speelde de ‘sterren van de hemel’. Tussendoor boeide hij de aanwezigen met verhalen over muziek en componisten en doorspekte dat met tal van anekdotes. Hierdoor kwamen de melodieën nog meer tot leven.

Na de pauze, waarbij het zonnige weer verleidde tot een bezoek aan de tuin, konden enkele bezoekers niet stil blijven zitten en swingden mee op de klanken van Brams meesterlijk vertolkte ‘Hot Club’ van Rod Fleeman.

Ellen Deelen boeide menig liefhebber met haar vertolkingen van enkele jazznummers, waaronder ‘Zon van Scheveningen’ van Rita Reijs.
Na afloop was er voor de liefhebbers een authentieke indische rijsttafel.

Bram beloofde volgend jaar terug te komen, waarmee de kiem gelegd is voor mogelijk een mooie traditie met Pinksteren.

DSC_0089

Bram Wijnands
Geboren in Eindhoven, begon Bram op 3-jarige leeftijd met pianolessen. Zijn voorkeur ging naar barrelhouse blues piano en dientengevolge jazz en dan vooral stride-piano. In 1989 nam hij met zijn eerste trio deel aan het Heineken Jazzfestival in Rotterdam. Daarna volgden toernees door diverse landen in Europa, Rusland en de VS waar hij in contact kwam met de legendarisch vocalist uit Kansas City, Richard Ross. Bram studeerde af aan het Hilversums Conservatorium in 1991 en vestigde zich in de V.S.

Sinds 1993 speelt het trio elk weekeinde in restaurant en jazzclub The New Majestic Steakhouse, wat daarmee de langst reguliere schnabbel is in Kansas City.
In 1998 treedt hij op in de Carnegie Hall, waarna de burgemeester van Kansas City hem eerde…… 6 april is daar ‘Bram Wijnands Day’. 

In 2005 (10 j geleden) maakte hij in New York deel uit van een Wynton Marsalisprogramma in een serie jazz-stijlen uit verschillende amerikaanse steden.
In 2007, tijdens een Sister Citiesconferentie, speelde hij voor een internationaal gezelschap. Dat het in de smaak viel blijkt uit het feit dat de koning van Ghana een aantal cd’s van hem mee naar huis nam.
Sinds 2000 is Bram verbonden a/d universiteit van Kansas City en doceert hij ook aan een ander college. Zie verder www.bramwijnands.com.

DSC_0082 copyhttps://www.youtube.com/watch?v=6zwJ70PAgmk – ‘Carioca’ at KCRiverfest in Kansas City

https://www.youtube.com/watch?v=t0S5yXhKPkM – ‘Just one of those things’

https://www.youtube.com/watch?v=UiWNBpnJfr8 – “Hallelujah” written in 1927 by Vincent Youmans

Bram Wijnands is een super getalenteerd jazz pianist en woonachtig in Kansas city USA. ( geboren in Eindhoven) Heeft daar ook part time job als music docent aan de University. Daarnaast speelt hij aldaar ook wekelijks in jazz club. Bram zou in Nederland meer erkenning moeten hebben. Jaarlijks komt hij naar Jazz in Duketown in Den Bosch. Hij speelt dan een aantal avonden in Hotel Central. Hij is een van de weinige pianisten die Erroll Garner style doet voortleven. Hij kan het!! Geniet van zijn plezier bij het maken van geweldige swingende piano jazz. Als de beste! Heeft meerdere cd’s gemaakt.”