Muziekles Kennedyschool in d’Engelenburgh

IMG_6076Zo’n zestig leerlingen van de rkbs Kennedyschool uit Fijnaart waren dinsdag 15 december in d’Engelenburgh om kennis te maken met muziek en muziekinstrumenten. Deze samenwerking vindt plaats om het muziekonderwijs op school te bevorderen. IMG_6070

Leerlingen van de groepen 7 en 8 zijn bezig met het thema Middeleeuwen. De ‘workshop’ in d’Engelenburgh sloot hier op aan. Een speciale gastdocent was gevraagd in de persoon van clavecinist Karel Smagge, die speciaal voor deze gelegenheid een clavecimbel meebracht en diverse oude instrumenten, om de kinderen te laten ervaren hoe de muziek in de middeleeuwen klonk. Aan de hand van geluidsfragmenten nam Karel de kinderen mee door de muziekgeschiedenis en de verschillende manieren van musiceren. IMG_6093

En passent leerden ze het een en ander over ondermeer een rebek, een kromhoorn, een luit, een citer en uiteraard een clavecimbel. Aan het eind van de ‘les’ mocht ieder kind plaatsnemen achter dit instrument om te ervaren hoe het wordt bespeeld. Vervolgens mochten ze dit vergelijken met de vleugel en ja hoor, bijna iedereen voelde het verschil: het clavecimbel speelt niet alleen lichter, de tonen zijn ook altijd even hard in tegenstelling tot de piano of vleugel, waarbij je zelf kunt bepalen hoe hard een toon klinkt.IMG_6088

Opvallend was de onthaasting bij alle deelnemers, mede te danken aan de ontspannen verteltrant van Karel Smagge.

IMG_6099artikel Fendert Lokaal 15 december 2015.

artikel BN/De Stem 16 december 2015