Karel Smagge gaf boeiend college

affiche Karel SmaggeDe bekende dirigent en clavecinist Karel Smagge vertelde over de europese muziekgeschiedenis aan de hand van oude instrumenten. Centraal stond zijn prachtige clavecimbel waarop hij stukken speelde van o.a. Italiaanse componisten rondom Frescobaldi  en Engelse componisten rondom Byrd en Gibbons. Helemaal in de stijl van het rijksmonumentale pand.

Karel Smagge studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten waren o.a. Frans Brüggen, Ton Koopman en Nicolaus Harnoncourt.
Al op twaalfjarige leeftijd werd hij organist van de Quirinuskerk te Halsteren, daarna van de NH Kerk te Bergen op Zoom als opvolger van Daan Manneke.
Van 1973 tot 1981 doceerde hij muziek in het middelbaar onderwijs en was hij docent muziekgeschiedenis aan de Tiele Academie.

Karel is dirigent van diverse koren alsmede het Glymes-consort te Bergen op Zoom en het Barokorkest van het Muzisch Centrum van de TU Delft.
Hij organiseerde de serie Prinsenhof-concerten in Delft, de Hofconcerten in het Markiezenhof Bergen op Zoom en met Chelys Impresariaat de serie Brabantse Wal Concerten.

Als solist, begeleider of dirigent werkte hij samen met bekende (internationale) ensembles in concerten en opnames voor grammofoonplaten, cd’s en voor radiostations in heel West-Europa en Thailand. Ook speelde hij in festivals in diverse europese landen.
Karel dirigeerde opera’s en missen van o.a. Monteverdi, Purcell, Bach, Schütz, Britten, Scarlatti,  Haydn en Mozart en motetten en wereldlijke werken van de Middeleeuwen tot nu.