Klassieke muziek op saxofoon opende nieuwe dimensie

Saxofonist Wim de Veth en pianist René van Assche brachten zondag 31 maart als ‘ToucheVent’ een opmerkelijk concert. Voor een breed publiek bracht het duo werken van Bach, Piazolla, Purcell, Haydn, Chopin, Zambarano, Fauré en Ravel. De enthousiaste reacties en de staande ovatie na afloop waren dan ook meer dan terecht.

Wim de Veth doorbreekt de geijkte opvattingen door als saxofonist werken van klassieke meesters te spelen. Daardoor valt er nieuw licht op deze muziekstukken. “Want,” zegt Wim, “het gaat er niet om of je binnen de lijntjes kleurt, maar dat je je eigen tekening maakt en zo je eigen verhaal vertelt.”

De saxofoon als klassiek instrument is voor velen nog onbekend terrein. Maar wie weet hoe gaaf Bach, Beethoven of Purcell de saxofoon hadden gevonden? Met name de altsaxofoon leent zich prima voor het spelen van werken die met name voor de cello zijn geschreven.

Voor velen was niet alleen de muziek een ontdekking, ook de locatie en de sfeer van d’ Engelenburgh blijft steeds weer verrassen.